Benzer Konular
|
||||
| Konu | Konuyu Başlatan | Forum | Cevaplar | Son Mesaj |
| Filmlerden Caps Alma Programı Türkçe İmage Grabber 2 Türkçe | avan_gard | Program İndir | 7 | 16-03-2011 22:07 |
| Güzel Türkçe Kullanan Üyeye +REP | admin | Kurallarımız ve Duyurularımız | 35 | 01-02-2009 20:22 |
| En Güzel Türkçe Kullananlar +1.000 | admin | Teşekkür ve Kutlamalar | 16 | 09-05-2008 11:37 |
| Misvak Kullanmak | rosebengal | Soru Cevaplar | 1 | 15-04-2008 10:57 |
| Çok Değişik Rabbim Nasıl Güzel Yaratmış | Osman | Hayvanlar Alemi | 3 | 21-10-2007 15:57 |
![]() |
|
|
Seçenekler | Stil |
|
|
#1 | |
|
Acemi ER
|
![]() Merhaba sevgili arkadaşlar, Okurken sıkılırsanız hemen çıkın, başka bir zaman okursunuz. Ya da aşağıya sıkıldığınızı belirtin, araya eğlendirici animasyon fıkra vs. eklerim daha sonra. Forum oyunu isteyenler doğrudan ana sayfaya gidebilirler, hadi canım yormayın beni.. ![]() Bilindiği gibi düzgün Türkçe kullanmaya özen gösteriyoruz. Bu diğer dillere tamamen kapalıyız anlamı taşımamaktadır. Yarı yabancı, yarı yerli kelimeler icat edilmesine ve iyi bir şeymiş gibi hava olsun diye kullanılmasına karşıyız. Love bir kullanıcı adı olabilir. Sevgi de olabilir. Ancak olmamalı dediğimiz Sewgi ' dir. ![]() Nasıl olduğumuz değil ne yaptığımız daha önemlidir. ![]() İnternet ve bilgisayarı biz Türkler bulmadığımız için birçok kelimeyi dilimize almak zorunda kaldık. Bilmeyenler için hemen söyleyeyim: Hepsinin Türkçe karşılığı var ama biz önce yabancı kelimeleri duyup okuyup ve kullanıp benimsedik. Büyük çoğunluğumuz bu eğitimi okuldan ve dolayısıyla temel bilgilerden değil de hayattan öğrendik. (Ben de dahilim) ![]() Bunu engellemek için internet kullanmaya sırtımızı dönmemiz daha büyük bir hata olmaz mıydı? Türkçesini benimsemediğimiz sürece bazı kelimeleri kullanmak zorundayız; en başta bunun bilincine varalım. Admin kelimesi buna en büyük örnektir. Administratör olarak da bilinen ve kısaca admin dediğimiz kelime forum başkanı, yönetici ya da forum müdürüdür. "Adminimiz" diye yazdığımızda kelime yarı Türkçe yarı İngilizce oluyor. Eee biz buna karşıyız aynı zamanda.!? Çelişki değil mi bu peki diye soranlar mutlaka vardır. ![]() O halde şunu bilmeliyiz. Bazı kelimeler bizim dışımızda bazıları ise bizim elimizdedir. Sewgi yazmadan da bilgisayar kullanabiliriz ama admin olmadan olmaz. Programlama dili diye bir dil var ve bilgisayar ve internet bu dili kullanmaktadır. Bu dil dünyaca ortak kabul edilmiş ve kullanılmaktadır. Bu yüzden bilgisayar ile ilgili ana kelimeler değişmez. Biz onları kendi dilimize çevirsek bile program yapmaya, kalkıştığımızda yine o orijinal dili kullanmak zorundayız. Bizim elimizde olmayan ve dünyanın kabul etmiş olduğu kelimeler için ille de Türkçe olsun diye istemek veya veya bunun için uğraşmak çok gereksizdir. Üç adet "W" kullanarak internet adresi yazmaktayız. Türkçesi yok mu bunun derseniz, interneti kullanamazsınız. Çünkü karşılığı yok. Oraya öyle yazmanız gerekir. Tıpkı admin kelimesi gibi. Herkesin bilgisayarında bir administratör vardır. Onu yok edemezsiniz ama kendi adınızla başka bir kullanıcı oluşturabilirsiniz. Siz adını zübeyir de koysanız bilgisayar onu administratör olarak tanır. Bu forumda düzgün Türkçe kullanan üyelere rep veriyoruz. Bunu genel olarak herkes benimsedi. Şaka yollu eleştiren üyeler de oldu. Şöyle demişti bir üye: -Rep ne yahu? Türkçesini niye söylemiyoruz... ![]() Öncelikle şunu söyleyeyim: O ne yahu, bu ne yahu diye doğrudan giriş yapan üyelerimiz olmaktadır. Bu üyelerimize zahmet edip google araştırmasını yapmasını önerdiğimiz de oluyor ama bazı durumlarda yoğunluktan onlara hızlı cevap veremiyoruz diye de eleştirildiğimiz oluyor. Rep ne yahu? diye soru soran bir üyeye ne denir ki? "Git öğren öyle gel kardeşim, senin arama motorun yok mu" diyemiyoruz tabii. Bazen öyle şeyler soruluyor ki, içimden gülüyorum: ![]() Google diye çerçevesi olan bir satırın var arkadaş !!! Oraya yazıp, üç beş sayfa bir şey okusana... Neyse konumuza dönelim. Rep dediğimiz kelime reput kelimesinin kısa yazımıdır. Tam karşılığı olmasa da, derece kademe puanı aşama değeri, kıdem ağırlığı gibi anlamlara gelir. Bundan sonra rep yerine derecelendirme puanı kullanın demek ne ise yabancı kullanıcı adları da odur.. Yani dayatmayla değil istemeyle, benimsemeyle olabilecek işlerdir bunlar.. Ama biz istiyoruz diye de tüm interneti Türkçe yapamayız. Teknik olarak bu mümkün değil. Gereği de yok zaten. Neden yabancı kelimelere meyilli olarak yetişiyoruz bunu bilmek, buna önlem düşünmek daha doğru bir adımdır. Yasak ile öğrenim olmaz. Yasak ilk önce onu çiğnemeyi öğretir insana. Eğitim ise gönül ve gönüllülük işidir. İnsanın öğrenmeye gönlü olmalı ve öğreten de gönüllü olmalı. (Hoca yine uzattı zil çalsa da kurtulsak diyen kim bakayım )![]() Buraya üye olanlar, kullanıcı ismini önceden belirliyor ve bu ismi sonradan kendileri değiştiremiyorlar. Ancak daha sonra buradaki işleyişin farkına varıp ismini değiştirmek isteyenlere hep yardımcı olunmuştur. Sadece bizim dilimize değil, dünyadaki tüm dillere yabancı kelimeler istemeden girmektedir. Ancak, bunun olmasını azaltabilenler dillerini daha uzun süre koruyabileceklerdir. İnternetin yaygın kullanılmasıyla başlayan dil tehlikesi ise bundan tamamen farklıdır. Hem yabancı kelime hem de yerli kelimelerin yoğrulması ve yeniden üretilmesiyle sağlanan iletişim dile yapılan kötülüğün en büyüğüdür. - nbr - ii sndn? - iim güselim - nası gidio - walla noolsn okeyiz ![]() - tmm cnm by - aksama kopuoz haa bekliom - oke bebismm ... Bu günlük konuşmaların geçtiği evlerde büyüyen bir bebek hangi dünya dilini öğrenmiş olur, iyi düşünmeli.. Özellikle çocukları korumalıyız; farkına varmadığımız ama etrafımızda oturup sessizce bizi kopyalayan, örnek alan çocukları.. Orijinal kelimeleri eksilterek, bozarak ya da harflerini çıkararak yazı ve konuşma dili üretilmesine karşıyız. Çünkü bu sadece yazı olarak kalmıyor; genç nesil bunu konuşma dili olarak algılayıp kullanmaya başlıyor. Düzgün yazı yazanlar dışlanmamak için bu moda (nasıl bir etkilenme ise) ya uymak zorunda kalıyor. Eğer bir çocuk beş yıl boyunca yaw yazar ve konuşursa ona kelimenin doğrusunu gösterdiğinizde kabullenmez, moda dışı algılayarak kullanmaktan kaçınır. Dili bozan etkenlerden en tehlikeli olanı budur. Bu forumun Türkçe'mizi kurtarmak gibi bir misyonu yoktur. Ancak, bu yolda örnek olabiliriz. Elimizden gelen çabayı gösteriyoruz ve göstermeye de devam edeceğiz. Yabancı dilde kullanıcı isimleri bu forumda veya başka yerde elbette olmalıdır. Yabancı dile karşı olup, yasaklar koyarak dilimizi kurtaramayacağımızın farkında olmalıyız. Dünya gittikçe küçülürken yabancı markalar, ürünler etrafımızda cirit atarken sırtımızı dönemediğimiz açıktır. Bunu inkar edemeyiz. Laf olsun diye özen göstermiyoruz. Burada yazı yazan arkadaşlarımızın çoğu normal hayatlarında da aynı şekilde konuşup yaşamlarını sürdürüyorlar. Yani forum olarak en azından iki yüzlü değiliz. Dilimizi ancak kendimiz koruyabiliriz. Bunu yaparken de ısrarla doğrular üzerinde durmalı, yeni nesillere kelimeleri doğru aktarmalıyız. Bu yazıyı tam olarak kurgulamadan paylaşıma açtım. Anlam bozuklukları ya da yanlış aktarımlar olabilir. Öğretmeniz diye her şeyi biliyor değiliz. Herkes gibi öğrenen biridir o da.. Sevgiyle kalın.. ![]() ![]() |
|
|
|
|
|
|
#2 | ||
|
VIP Üye
![]() Üyelik tarihi: Aug 2007
|
Sıkılmak ne demek..?? Zevkle ve yeni bir şey öğrenmek amacı ile, hızlı bir şekilde okudum yazını.. Çok güzel bir anlatım ve açıklama.. Genelde arkadaşlarım mesaj yazarken kısaltmalar yapar.. Aslında bunlar kısaltma da değil.. Kelimelerin arasından harf çıkartıyorlar. Ben kızıp tepki gösterdiğim zaman gerikafalı oluyorum.. Tabi ki onlar bana gerikafalı dediği için bu huyumdan vazgeçecek değilim.. Aslında benimde kullandığım bazı yabancı kelimeler var.. Ama anlamadan, gerçeğini bilmeden kullandıklarım.. Başkalarından duyup, farkında olmadan hafızama yerleştirdiğim kelimeler.. Örneğin işyerinde bir arkadaşım, bir haber okuyup "çok absürt şeyler yazıyorlar" dedi.. Ben anlamadım... Sonradan öğrendim ki saçma demekmiş.. Ya saçma demek dururken neden absürt kelimesi kullanılır ki..? İşte bu çok saçma.. Nedir ki bu..? Daha mı bilgili gösteriyor bu kelimeler insanı.? Yani ben sonunda "vay be.. Neler biliyor bu adam" mı diyeceğim..? Teşekkürler Xargon..
Bu konuyu bir kez daha gündemde görmek çok güzel...![]()
|
||
|
|
|
|
|
#3 | ||
|
Site Sahibi
|
Çok güzel bir yazı bu.
İşin teknik kısmını da ben izah edeyim: ''Admin'' evet doğru Administrator kelimesinin kısaltılmış halidir. Bilgisayar dünyasında ise şöyledir. Administrator ismini kullanmazsan yönetimi alamazsın. Yani kullandığın isim mutlaka Administrator olmak zorundadır. Aksi halde yine yönetici olursun fakat bazı konularda yine Administrator ister bilgisayar. Forum, benim satın aldığım Jelsoft firmasına ait lisanslı bir forumdur. Buna göre Administrator üzerine kuruludur bütün düzenlemeler. Örnek verecek olursam Osmann forumda benim üye grubundadır. Fakat benim gördüğüm özelliklerin bir çoğunu göremez. Bu da Admin ismini kullanmamasından kaynaklanır. Forumdaki ismim Can oldu diyelim. Ben bazı düzenlemeler için yine Admin kullanıcısıyla girmek zorunda kalırım. Bu da işime gelmezdi. Bu yüzden 2. bir isim açmadım. İsim Love olabilir, Sevgi de olabilir demişsiniz. İşte evet doğru ben de bu sistemi kullanıyorum. Yani Admin. Burda problem yok sanırım. REP konusu aynı şekildedir. Ben REP cümlesini değiştirirsem herşey birbirine girer. Çünkü birçok yazılım yani Script bununla bağımlıdır. İsmine biz yine kendi içimizde derece puanı diyebiliriz. Açıklamam umarım yeterli olmuştur.
|
||
|
|
|
|
|
#4 | ||
|
VIP Üye
|
Çok güzel bir şekilde açıklamışsınız Xargon.
Sıkılmadan okudum. Güzel Türkçe kullanmak böyle bir şeymiş demek ki. Ellerinize sağlık...
|
||
|
|
|
|
|
#5 |
|
Onbaşı
![]() Üyelik tarihi: Jun 2008
|
Dünya üzerinde her yedi kişiden birinin konuştuğu bir dili kullanıyoruz. Düzgün kullanmak çok zor değil. Emeğine sağlık...
|
|
|
|
|
|
#6 | ||
|
VIP Üye
|
gerçekten çok hoş bir yazıydı, aslında birazda eğlenerek okudum.yani yanındaki sembollerle sıkıcı olmaktan çıkmış.hatta sürükleyiciydi. elimden geldiğince sosyal hayatımdada çok fazla dikkat ediyorum ve geneldede çevremdekileri sık sık uyarırım.. emeğine sağlık sevgili xargon..
|
||
|
|
|
|
|
#7 |
|
Acemi ER
|
Sevgili xargon açıklamalarınız bundan daha güzel ifade edilemezdi sizi yürekten kutluyorum..Eh birazda yılların verdiği öğretmenlik tecrübelerininde böylesi güzel ve akıcı Türkçe kullanımına faydası olmuyor değil..Bizim gençlik dönemlerimizde böyle kelimeler kullanılmazdı her halde kullanmış olsaydık arkadaşlarımız bu ne diyor diye yüzümüze aval aval bakardı
..Şunu açık ifade edeyim ben bizim kuşağı çok özlüyorum, neden mi bizlerin bir amacı bir ideali vardı bu yolda sorumsuz başı boş değil bilinçli hareket ediyorduk çoğumuzda bunu başardık ne mutlu bizlere ama bunu yetiştirdiğimiz evlatlarımız için maalesef söyleyemiyorum çünkü saygısız sorumsuz bir nesil görmekteyim...Tabi buna en büyük etken her eve giren internettir...Bizler bu şahane buluşun güzel yanlarından faydalarından yararlanmak yerine chat denilen tamamen boş ve anlamsız lak lak kısmını tercih eder olduk tabi doğal olarak saatlerce bunun başında geçiren birinin konuşmasının ne hale geldiğini görebiliyoruz..Bunun için çok uzağa gitmeye gerek yok çevremizde bunlardan görebiliriz ..Teşekkürler arkadaşım bilgiler için yüreğine sağlık... |
|
|
|
|
|
#8 | ||
|
Albay
![]() Üyelik tarihi: Jun 2008
|
Çok güzel ve sürükleyici bir yazıydı...
Emeğine sağlık , sevgili xargon. Tamamen katılıyorum her kelimesine. Umarım tüm üyelerimiz için etkileyici bir açıklama olur. Sevgiyle kalın...
|
||
|
|
|
|
|
#9 | ||
|
VIP Üye
![]() Üyelik tarihi: Feb 2008
|
Ondokuznette yaklaşık 2 aydır aktif üyeyim. Öncesinde yazıma çokta önem vermiyordum. Gerek aceleden , gerek iş yogunluğundan. Hatta türkçeyi katlettiğim içinde arkadaşlarım kızıyorlardı. Ama zaman geçtikçe önemini anlıyor insan ve daha çok dikkat ediyor.
"Eğitim ise gönül ve gönüllülük işidir. İnsanın öğrenmeye gönlü olmalı ve öğreten de gönüllü olmalı. " Ellerine sağlık xargon...
|
||
|
|
|
|
|
#10 |
|
Acemi ER
![]() Üyelik tarihi: Aug 2008
|
yine bir bilgi arama sırasında sitenizi görüp bu konuyu okumak varmış kısmette önemsediğim şeylere önem verilmesi kendimi buraya yakın hissettirdi teşekkürler türkçe hassasiyetiniz için |
|
|
|